Het boek Jantje    

Letters vergroten

Voorjaarsschoonmaak

Daar stond ik dan, te soppen in mijn schoenen. Ik was nog bekaf van mijn werk en had het liefst de hele vakantie niks gedaan. Maar ja, er is meer dan werk in het leven en dit klusje moest nu toch echt geklaard worden. Algen op een caravan kun je best met een hogedrukspuit verwijderen, was mij verteld. Maar als dat met een te harde straal gebeurt, spuit je ook de verf en dus het mooie deel eraf. Kunst is dus te letten op de aanvoer en een zachte straal water te gebruiken. En een bepaald spulletje (nog milieuvriendelijk ook) helpt om je werk wat sneller af te krijgen. Dat heb ik in de voorjaarsvakantie ervaren, een hele ontdekking voor mij.

Eigenlijk geldt voor werkdruk hetzelfde. Werkdruk kan ontstaan wanneer er een te grote aanvoer van werkzaamheden is en als de druk te hoog is, is er nog maar weinig moois te ervaren in je baan. Toen ik ietwat chagrijnig werd van het schoonmaken, kwam een vriendin mij aflossen. Maar voordat ik haar had uitgelegd hoe de hogedrukspuit werkte, waren we weer een uur verder. Deeltijders herkennen dit waarschijnlijk wel, overdracht is belangrijk maar kost veel tijd. Dat kan druk geven omdat andere taken ook aandacht vragen: nakijken, voorbereiden, vergaderen, contacten met ouders en o ja, lesgeven.Vaak wordt werkdruk afgedaan met termen als ‘prioriteiten stellen, regisseur van je eigen tijd zijn, als je enthousiast bent ervaar je geen werkdruk, het past allemaal in je normjaartaak’. Ik heb in de loop der jaren ontdekt dat daden vaak beter helpen dan zulke bewoordingen.

Hoe hoger de druk, hoe belangrijker de juiste arbeidsvoorwaarden zijn. Bij het gebruik van een hogedrukspuit, zijn laarzen en een regenpak bijvoorbeeld handig, zeker als er sprake is van een harde waterstraal. Als leerkracht denk ik eerder aan waardering in tijd, ruimte en geld. Soms is die harde straal overigens juist wel nodig om bijvoorbeeld de groene aanslag van de tegels in de tuin te verwijderen. Maar als het om een caravanwand gaat, zou ik een wat zachtere aanpak proberen. Zo is het natuurlijk ook bij mensen, dat kennen wij wel van onze leerlingen. Een ieder vraagt om een eigen aanpak en ook iedere situatie stelt weer andere eisen. Vraaggestuurd onderwijs, dat zou eigenlijk ook voor personeel zo moeten werken, toch? Na gedane arbeid hielp een warme douchestraal en haalde ik de druk van de champagnefles waarbij ik prompt een werkplan van een leerling onderspoot. Is daar ook een ‘spulletje’ voor?

Maart 2008, Annemarie Jongbloed.  ©

template-joomspirit