Het boek Jantje    

Letters vergroten

Lucy

Lucy wees ons de weg tijdens de vakantie. Manlief had namelijk besloten een ‘TomTom’ te kopen en zoals dat ook vaak gepaard gaat met veranderingen in het onderwijs, moest ik even wennen aan deze omslag van wegenkaart naar de bevelende stem van Lucy: “Bij de volgende rotonde linksaf.” “Waarom wil ze dat we links gaan, het is toch handiger dat we...”, begon ik maar ik werd onderbroken door de stem van Lucy die de boodschap herhaalde en het luide “ssst” naast me. Het werd mij al snel duidelijk dat mijn man meer vertrouwen had in Lucy dan in mijn ideeën over de te volgen route.

Soms lijk ik op Lucy als ik aan het werk ben in de klas. Ik geef de te volgen route aan en de leerlingen moeten daarin mee. Daarbij laat ik mij dan leiden door een methode die je Lucy zou kunnen noemen. Maar het gebeurt regelmatig dat ik afwijk van die route wanneer leerlingen signalen geven dat die weg niet bij hen past. Dan zet ik Lucy op non-actief en pak de kaart erbij. Die kaart kan bijvoorbeeld uit een andere methode komen, een collega of een intern begeleider. Dit kan leiden tot een omweg die het kind nodig heeft om te kunnen leren of een snelweg voor een ander kind.

Met Lucy erbij in de auto, werd het vol. Haar stem vulde de auto met commando’s en  uitleg geven over haar keuzes deed ze niet. Negeren was geen optie en haar uitzetten stuitte mijn man tegen de borst die haar inmiddels als een levend wezen was gaan zien. Dus zocht ik een manier waarop we constructief konden samenwerken. Maar ze luisterde niet dus schakelde ik over op Nora maar ook zij was niet bereid tot concessies dus weer terug naar Lucy tot genoegen van mijn man.

Toen ik rechts af kon slaan naar de snelweg, negeerde ik de stem van Lucy toch toen zij aangaf links te gaan en ... ontdekte ik haar sterke kant! Ze ging met mij mee en veranderde haar route! De rest van de weg heeft zij mij goed begeleid ondanks dat ik af en toe andere wegen bezocht. Heel goed Lucy, kom je bij ons werken?

December 2006, Annemarie Jongbloed. ©

template-joomspirit